Търговците, които предлагат облекла и други видове стоки втора употреба, също

...
Търговците, които предлагат облекла и други видове стоки втора употреба, също
Коментари Харесай

За да обяви магазин намаление, старата цена трябва да е прилагана поне един месец

Търговците, които оферират дрехи и други видове стоки втора ръка, също би трябвало да съблюдават условията на настоящото законодателство. Това се отнася както за обозначаването на цените, изискванията за продажба и състава на изделията, по този начин и за тяхната сигурност.

Това разяснява за Дарик радио основателят на онлайн платформата " Ние, потребителите “ Габриела Руменова във връзка информация за растеж в търсенето на облекла втора ръка.

" Трябва да има информация за състава на облеклата, завивките, постелките и други сходни. Следва да се има поради, че някои хора са алергични и избрани нишки не би трябвало въобще да участват в материите, които те използват “, уточни специалистът.

Тя изясни, че е наложително да има трайно прикован посредством пришиване текстилен етикет с изложение на процентното наличие на всяко от вложените в изделието нишки.

" Той е от производителя и търговецът на дребно не може да го отстранява, трансформира или подменя “, акцентира тя.

Руменова изясни, че независимо че дрехата е втора ръка, търговецът е задължен да разгласи цената авансово върху етикет, както и да обезпечи информация за производителя и вносителя.

Причината е, че те също носят отговорност за качеството и сигурността на тези артикули пред потребителите и пред контролните органи. Тя сложи акцент, че условията на закона при осъществяване на акции за понижения важат и във връзка с продуктите, които не са нови.

" За да разгласят понижение, остарялата цена би трябвало да е прилагана най-малко един месец. Ако всяка седмица има доставка в даден обект, в края на този седмичен период търговецът не може да разгласи понижение, без да наруши закона “, сподели още Руменова.

Потребителите с право на претенция на битова техника до 2 година от закупуването

За обозначаването на цените на стоките втора ръка и на вложените в състава им нишки дава отговор Комисията за отбрана на потребителите, а за сигурността от позиция на състава – Министерство на здравеопазването, стана ясно още по време на диалога.

Експертът предложи хората да не вършат взаимни отстъпки, като поемат опасности с артикули с надвишаващо допустимите правила наличие на химични детайли и съединения, като хром, никел, олово и други, които може да се съдържат в ципове, копчета, приложения и така нататък

Според нея, стоките с явен производител и вносител са по-сигурни, защото могат да бъдат тествани и е известно кой носи отговорност за сходството им с регламентите, директивите и стандартите за сигурност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР